Geschiedenis

HISTORIE KONINKLIJKE SPORTING KRING DOVEN BRUGGE 1930-2020 

Juni 1930: Oprichting Sporting Kring Doofstommen Brugge in Café bij Van de Capelle Rolweg 33 Brugge.

Onder impuls van Francois Van de Capelle en samen met Julien Neyts, Georges Zutterman en Petrus Snauwaert werd daarmee overgegaan. De eerste Voorzitter werd Walter Stevens, als ondervoorzitter Petrus Snauwaert, Schrijver Julien Neyts, schatbewaarder Francois Van de Capelle en commisarissen Rene Caridon en Georges Zutterman.De kleuren waren: wit en zwart.Samen met Van Auweele Karel, André Claeys, Richard Gadeyne, Albert Beernaert, Willem Lauwers en Robert Dossche (12 spelers) onder aanvoerdersschap van Petrus Snauwaert werd de eerste voetbalploeg geboren en in het seizoen ’30-’31 werden 10 matchen gespeeld ( 4 zeges, 1 drawn en 5 nederlagen) tegen hoofdzakelijk ploegen uit het Brugse. 

1931: werd de ploeg versterkt met een 8-tal spelers en waren er 24 leden. Het tweede seizoen was succesvol en na 8 vriendenmatchen tegen Brugse ploegen tot eind oktober ’31 met 6 zeges en 2 draws werd op 29/11/31 de eerste officiële competitiematch gespeeld tegen een dovenclub 2-1 tegen LS Brussel waarna ze verder triomfeerden tegen Charleroi met 0-6, Luik 1-4 en de landstitel veroverden tegen Brussel met 1-4. Ook in alle nakomende matchen triomfeerden ze met o.m. tegen De Haerne Club Kortrijk 3-2 + 0-3. Toen al werden 5 spelers geselecteerd voor de nationale ploeg. Opmerkelijk is het systeem dat gespeeld werd 2-3-5 met 5 voorspelers terwijl ploegen nu soms amper 1 spits opstellen !De club viel onbegrijpelijk nadien in een dal en er werd niet meer verder gespeeld tot……..

1946: W.O. II was pas verlopen en dankzij de hulp van de andere dovenclub Surdac Gent werd op 16 juni 1946 opnieuw begonnen met een 15-tal leden in Café Waterweelde, Dudzeelse Steenweg 87 (dat nu nog bestaat als tea-room onder zelfde benaming!) Voorzitter werd Julien Neyts, gevolgd door Francois Van de Capelle als ondervoorzitter terwijl Gerard Daveloose “Algemeen Schrijver” werd en Georges Zutterman schatbewaarder plus nog 7 bestuursleden onder commissarissen, hulpschrijver, verzorger en .. selectiecomité. Daarin ook Dewaegenaere Etienne. Alsook Dossche Robert (reeds sinds 1930 lid en overleden in ’97). Gerard Daveloose was de laatste overlevende die stierf in 2009.
De kleuren zijn zwart en wit. Lidgeld bedroeg 20 Fr. pr maand. De eerste voetbalmatchen werden gespeeld op het terrein van het weeshuis te St.Kruis waar nu ook Effeta is en de Nazorgdienst.

1947: In juni werd het eerste tornooi gespeeld tussen dovenclubs met Brugge, Gent (die ons steunde), Lier en Luik die hun verblijf over 2 dagen zelf betaalde!
Toenmalig Voorzitter Neyts Julien belegde zelfs een speciale tram van het lokaal Waterweelde tot Steenbrugge waar gespeeld werd.
Vanaf september ’47 deed Brugge officieel mee aan de voetbalcompetitie voor doven. Het waren grote nederlagen en er werd thuis gespeeld op “Rust-Roest” dat nu nog bestaat. De huur van het terrein bedroeg toen al 200 Bfr. wat enorm veel was. Verplaatsingen naar o.m. Luik werd soms ook door spelers zelf bekostigd en 20 à 25 km werd per fiets gedaan!
In ’47 was ook een rumoerig bestuursjaar met 3 herverkiezingen van het bestuur. De laatste in december ’47 met intrede van Goossens Henri als ondervoorzitter die op 11/11/49 zelf Voorzitter werd tot 1980. Henri Goossens was eigenlijk “de” man die onze club in al die mooie maar ook zeer moeilijke jaren rechthield.

1949: De 1e internationale match werd gespeeld te Rijsel (Frankrijk) op 29/05/49 waarna er nog ettelijke volgden.

1953-54: werd de voetbalploeg kampioen in 2e reeks en promoveerde en werd Julien Blomme de eerste nationale individuele kampioen in het schaken. Het zouden er liefst 17 titels worden !!!

1955: Op Sinksen werd het 25-jarig bestaan gevierd met een ontvangst op het Stadhuis voorafgegaan met een H.Mis in Spermalie en bezoek Bloedkapel en een voetbalmatch tegen Clapham Londen (0-7). Het waren voetbalgoochelaars volgens het Brugsch Handelsblad toen….. E.H. Tyberghien was toen onze dovenproost en was sterk begaan met SKD Brugge. Lokaal was ’t Vinkske toen gelegen in de Hooistraat.
Deelname Wereldkampioenschap Schaken Julien Blomme met 5é plaats te Oberammergau.

1956: werd ook een Kerstfeest gevierd werd op 23/12/56 samen met Lier ter herinnering van 10 jaar na heroprichting. Het Kerstfeest is echter een traditioneel feest telkens de zaterdag voor Kerstavond van 1946 tot nu nog altijd bij ons!

1957: deed België mee aan de Stille Spelen (nu Deaflympics) te Milaan met 2 Brugse geselecteerden in de voetbal nml. Huys Georges en Werner Deschamps. Ze waren tevens de eerste Brugse Olympieërs.

1958: was ons lokaal in Café De Schelde op ’t Zand en dit voor lange tijd …… en werd Dhr. Dokter Deketelaere Erevoorzitter.

1960: De eerste naoorlogse voetbaltitel werd behaald in (tevens Brugge’s 2e titel na 1932) gevolgd door een ontvangst op het Stadhuis door de inmiddels befaamde August Van Acker als burgemeester na eerst het graf van de Onbekende Soldaat bezocht te hebben. s’Avonds volgde een grandioze fuif en banket in Hotel Georges op de Burg.

1964: behaalde Bernard Deschamps in wielrennen op de weg zijn eerste titel.

1965: werd in café Tokio bij Henri Verhenne onze toenmalige ondervoorzitter in Harelbeke onze vrouwelijke mascotte gedoopt “Wevika” als afkorting van “we vieren kampioen” met als meter D’Huyetter Alice. Toen werd reeds Spokrido als roepnaam gebruikt daar het ook de naam was van onze mannelijke mascotte met als peter Dewaegenaere Etienne.
Datzelfde jaar organiseerde SKD Brugge voor het eerst een niet-voetbalkampioenschap met het Belgisch Kampioenschap zwemmen te …… Ieper waar ons toenmalig zwemkampioen Dubuisson René woonde. Hij werd dat jaar ook geselecteerd voor de Olympische Spelen te Washington en tesamen met Bernard Deschamps de eerste Brugse Olympieërs naast het voetbal en toen waren er veel van Brugge. Bernard behaalde dan ook individueel de enige Brugse Olympische medailles tot nu toe en ginds zelfs de enige Belgische medaille !

1966: behaalde SKD Brugge haar 3e landstitel in voetbal. Uit het BrugschHandelsblad van 20/08/66 onthouden we als commentaar op de ontvangst ten Stadhuize van 13/08/66 dat dit reeds de 3e maal was dat ze ontvangen werd (29/5/55 met het 25-jarig bestaan en 17/7/60 met de vorige landstitel). Tolk was toen onze proost E.H. Dewitte. Na het bezoek aan het graf van de Onbekende soldaat volgde een vriendenmatch tegen de nationale ploeg op de Groene Poort met 3-2 als uitslag.

1967: volgde er het 38e BK Atletiek op het J.Saelensstadion te Brugge met aan de start 2 Brugse dames en 2 Heren die nog de interclub wonnen! Zo werd op het einde van het seizoen een kampioenenhulde gedaan voor o.m. Blomme Julien (schaken), Van de Velde Xavier (atletiek 1500 & 10.000), Huys Godelieve (atletiek 80 en ver), Dubuisson Rene (zwemmen), Deschamps Bernard (wielrennen) en Van Hecke Xavier (wielrennen).
Het waren toen al gouden jaren met niet enkel voetbal!

1971: werd het 25-jarig bestaan gevierd na de heroprichting ook hier met ontvangst op het Stadhuis en een dubbele voetbalmatch tegen Turnhout met veteranen (2-5) en 1e ploeg (5-2). Kort daarna was terug een mijlpaal. Voor het eerst werd ons een EIGEN vast lokaal toegewezen in het Boudewijnpark zelf juist achter een voetbalplein! Het waren gouden tijden zeker tijdens en na elke voetbalmatch alsook diverse organisaties w.o. Superstarswedstrijden.

1976: Op het Kerstfeest begon SKD Brugge met de eerste volleybalmatch tussen 2 dovenclubs (Brugge-Gent) voor Dames & Heren.
Voetbal bleef maar kende zwakke moeilijke jaren.

1977: Brugse deelname 13th Deaflympics (toen Wereldspelen voor Doven of Stille Spelen) met Deschamps Bernard voor de 4de maal. (wielrennen en zilver in tijdrit) alsook Van den Braembussche Jan in zwemmen die Brugge sinds ’74 gouden zwemtijden liet kennen met sterke herenploeg tot begin ’80. (Bostyn Filip, Wille Christiaan, Stappers Pascal en nog later Wim Deprez.

1978: Ontstaan maandblad zwart-wit dat nu nog bestaat.
Eerste officiële volleybalinterland Nederland-België met 4 heren en 2 dames uit Brugge geselecteerd dat toen enkel gekozen werd uit Brugge en Kortrijk.

1979: Op het Kerstfeest werd Dhr. Bostyn Roger aangesteld als Ere-Voorzitter.
Eerste eigen Int. Volleybaltornooi in Ter Groene Poorte.
Start deelname Volleybalploeg Heren en gemengd in VLM-kompetitie Zone Brugge onder SKDB later Spokrido tot 1994 waarna ploeg uiteenviel maar terug opgericht werd in 1997 met gemengde ploeg doven – horenden tot 2007.

1980: Werd het Gouden Jubileum gevierd met een internationale match tegen SK Arentsburg (Nederland) Volleybal & Voetbal waarna een groot feest in het Boudewijnpark waarna zelfs overgegaan werd tot Miss-verkiezing Spokrido! Dat jaar werd ook Dhr. Werner Deschamps de nieuwe Voorzitter nadat Goossens Henri 41 jaar lang zelf Voorzitter werd. En werd de procedure ingezet bij de Koning tot het bekomen van een Koninklijke titel en toelating wijziging van de oorspronkelijke naam Sporting Kring Doofstommen Brugge tot Koninklijke Sporting Kring Doven Brugge.

1981: werd de “Koninklijke” titel verkregen via ontvangst bij de Gouverneur en achteraf ook ten stadhuize ook naar aanleiding van ons Gouden Jubileum. Daarbij werd KSKD Brugge bij de Volleybal Kampioen van België en Belgisch Bekerwinnaar. Het begin van de droomploeg die het vele jaren uithield en waarvan er nu nog met de huidige jeugd de basis vormt van de nationale ploeg.

1982: Overlijden Dhr. Goossens Henri onze toenmalige Erevoorzitter en “de” man van KSKD Brugge na WO II op 62-jarige leeftijd.

1983: Eerste landstitel Volleybal Dames.

1984: Dewaegenaere Etienne werd waarnemend Voorzitter.

1985: 6e Olympische deelname wielerlegende Deschamps Bernard met 5 Olympische medailles w.o. nu goud in ploegkoers op de weg !

1986: Desmidt Jean-Pierre werd onze 6é Voorzitter in opvolging van waarnemend Voorzitter Dewaegnaere Etienne.
Begin van gouden Brugse atletiektijd tot 1995 met soms meer dan 30 deelnemers aan start BK atletiek. Uitschieter hier was Nico Dumalin eerst als kamper (ver en hinkstap) en later na 2000 als afstandsloper.

1987: Eerste nationale voetbalbeker (waarna er 5 opeenvolgende volgden en de start was van de beste voetbalploeg in 70 jaar met daarbij ook nog 3 landstitels!
Debuut Brugse minivoetbal met finale Beker van België.

1988: Lathouwers Andre werd onze zevende Voorzitter.
Officiële start zaalvoetbal ipv minivoetbal bij KSVD België (nu Belgian Deaf sport Committee genoemd) en Vlaamse Zaalvoetbalbond (horenden) in 3e provinciale tot ‘97 .

1989: Eerste landstitel voetbal na 23 jaar voorafgegaan in januari met het op straat zetten uit ons lokaal in Boudewijnpark door de toenmalige beheerraad ten voordele verbouwing tot pretpark …….. en dit na 17 jaar.
Eerste Vlaamse Cup Futsal (zaalvoetbal).
16th Deaflympics in Christchurch (Nieuw-Zeeland) met deelname van Wim Deprez (zwemmen) en Miranda De Bakker (atletiek) als Bruggelingen.

199060-jarig bestaan van onze vereniging en op sportief vlak het mooiste jaar tot nu toe met overwinningen op ALLE gebieden (voetbal en volleybal: Titel + Cup + diverse individuele nationale titels!) alsook zege’s op Internationale wedstrijden. Organisatorisch een zeer zwaar jaar met Internationale manifestaties volleybal, voetbal, zwemmen en wielrennen dat prachtig verliep! Droomjaar maar zonder ……….. lokaal. Ontstaan van bowlingclub bij KSKD Brugge.

Februari ’91: Overhandiging sleutel van oud schooltje door toenmalig Brugse Schepen De Langhe voor ons nieuw lokaal waar officiële opening op 31 oktober ’91 na 7 maanden zware verbouwingswerken! Ons huidig lokaal Den Arend is een feit met als openingswoord door toenmalig eerste Schepen De Langhe: “ONGELOOFLIJK”!
Zesde landstitel en vijfde nationale Cupzege in voetbal.

1992: Deschamps Bernard werd onze 8e Voorzitter.

1993: Aanleg petanqueterreinen aan ons lokaal waarna stilletjesaan het groeien van Petanqueclub “Den Arend”.
Op de 17de « Stille » Spelen (nu de Deaflympics) namen er liefst 48 Belgische atleten mee waaronder 10 van KSKD Brugge ! Een primeur met zoveel atleten. De voetballers Verstraete Filip, Soenen Martin, Raeymaeckers Ferdy, Mollet Pascal, Magry Bart en Deweghe Nico behaalden dan ook nog brons !!
Eerste deelname van Brugse Zaalvoetbalploeg dames echter enkel sporadisch nadien.

1994: Eerste landscompetitie zaalvoetbal en reeds vice-kampioen. Winnaar Beker van België.

1995: Na behalen van finaleplaats Beker van België voetbal de onbegrijpelijke neerval van het Brugs voetbal met heengaan van vele basisspelers waardoor Brugge voor het eerst forfait moest geven voor kompetitie sinds 1947.
Tiende landstitel Volleybal op 16 edities sinds 1980 !!
In Brugge (Olympiabad) vond het WK zwemmen plaats waarin ook onze club meehielp met de organisatie die succesvol verliep!

1996: Op het 1ste Wereldkampioenschap Zaalvoetbal (Futsal) in het Nederlandse Maastricht werd België wereldkampioen! In de nationale selectie 1 Brugse speler met Ronny Kramers als doelman.

1997: Tiende Nationale Cupzege Volleybal Heren op 17 edities sinds 1981.

1998: degradatie ereklasse Futsal (zaalvoetbal) maar winnaar eigen Int. Tornooi te Oedelem.

1999: promotie terug naar Ereklasse Futsal. België won eerste WK zaalvoetbal (Futsal) met Ronny Kramers als enige Bruggeling.

200070-jarig bestaan met 4 grote Internationale sportmanifestaties w.o. bowling, zaalvoetbal, Beachvolleybal en Runnersloop. De laatste 2 telkens een Belgisch primeur dat telkens zeer goed was met ruime internationale deelname.
Degradatie Futsal uit Ereklasse.

200110-jarig bestaan van ons lokaal « Den Arend ».
Kampioen Futsal 2é klasse met promotie naar Ereklasse.

2002: KSKD Brugge heeft de eer het 80-jarig bestaan van het Koninklijk Sportverbond der Doven van België te mogen vieren met organiseren van eerste tornooi Beachvolleybal voor landenteams in de dovenwereld ! Dank zij dit tornooi wordt beachvolleybal officieel erkend voor het Europess Kampioenschap en Deaflympics !
Bernard Deschamps 40 jaar lid.
5é Vlaamse Cup Futsal.

2003: BK petanque voor teams te Luik. Brugge scoort aan 100 % met goud en zilver bij de heren en goud bij de dames. Een primeur ook !
Tiende Vlaamse Cupzege Volleybal op 21 edities sinds 1981.
Brugge is medeorganisator 25-jaar Vlaamse Dovensportbond met massa volk en veel bekende Vlamingen.
Debuut Brugse minivoetbalploeg in NOMF-kompetitie Oostkamp-Brugge.

2004: Dhr. Bostyn Roger is 25 jaar Erevoorzitter van onze club.
5de Runnersloop met stijgende buitenlandse deelname bij doven (40 doven op 120 waarvan 10 Belgen).
Oprichting minivoetbalploeg Deaf Bruges’04.

200575-jarig bestaan met opnieuw grote internationale tornooien mini-veldvoetbal (groot succes met 16 ploegen !), bowling en volleybal.
20th Deaflympics in Melbourne (Australië) en Brugse deelname met Demunter Marina (6de) en Bart Dumelie (4de) voor beachvolleybal.

2007Medeorganisator 7e Europees Kampioenschap Volleybal te Kortrijk met deelname van 6 Brugse spelers in nationaal team (7de plaats).
Brugge wint voor het eerst in haar bestaan de Trofee Sportverdienste van Belgian Deaf Sport Committee (voorheen KSV Doven België).
Terugkeer naar zaalvoetbalcompetitie 3e provinciale in Vlaamse Zaalvoetbalbond.

2008: Veel te vroeg heengaan van medestichter maandblad Zwart-Wit, Erna Huys.

2009: Overlijden van onze Erevoorzitter Roger Bostyn op 21 november, bezieler van onze club en lokaal.
Jan Van den Braembussche werd de 9e voorzitter van KSKD Brugge na het eervol ontslag van Bernard Deschamps die nu in de nieuwe structuur voorzitter word van ons lokaal Den Arend.
Oprichting van DOC Den Arend met voornoemde Bernard als voorzitter en 8 extra bestuursleden.
21th Deaflympics te Taipei (Taiwan) met als enige Brugse deelnemer Paul Simons als bowlingspeler in een van de kleinste Belgische delegaties ooit met 6 atleten.
Eerste grondige verbouwing van ons lokaal met volledige nieuwe keuken door ons en bouwen van bergplaats door de Stad Brugge.
Brugge wint opnieuw de Trofee Sportverdienste BDC.

201080 -jarig bestaan met als mooiste organisatie Seminarie EDSO (Europese dovensportbestuurders) te Brugge en 1e BK Mountainbike te Damme.
Oprichten van nieuwe website www.dovensportbrugge.be .
Bernard Deschamps wordt onze 4de Erevoorzitter.

2011: 1e Award uitreiking van BDC (Belgian Deaf sport Committee waar van de 6 Awards er liefst 2 naar Brugge gaan met Team (zaalvoetbal) en U21 (Jarno Stappers).
20 jarig bestaan van ons lokaal Den Arend die voor de gelegenheid geheel opgefrist werd.
EK Voetbal Denemarken: Prachtige 6e plaats van Belgisch team met liefst 6 Bruggelingen in de selectie!
WK Futsal Zweden: 4e plaats Belgisch team met onze Tess Desmidt.

2012: KSKD Brugge scoort weer op uitreiking Award BDC met Sportman (Sven Verstraete), Senior +45 (Sonja Demunter) en Lifetime (Bernard Deschamps)
WK Volleybal in Sofia met deelname van Belgisch team waaronder liefst 6 spelers van onze club die mooi 7de werden.

2013: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2012 met Leader (Jan Van den Braembussche) en Women (Sonja Demunter)
22th Deaflympics in Sofia met als Brugse deelnemer Jarno Stappers in Beachvolleybal in amper 5-koppige Belgische delegatie.

2014: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2013 met Women (Tess Desmidt).
Flore Stappers wint 2 gouden medailles (100 en 200m.) op EK atletiek U21! Eerste Europees Goud binnen de club!

2015: KSKD Brugge scoort nu ook terug op de uitreiking Award BDC 2014 met Women en Youth U21 (Flore Stappers) en Leader (Nico Claerman)
Flore Stappers wint op EK atletiek alle categorieën (Bydgoszcz-Polen) zilver op de 100 en 200 meter als eerstejaarsbelofte!
2nd Deaf Volleyball Champions League vindt plaats in Brugge met uitstekende organisatie.
Koninklijke Sporting Kring Doven Brugge wordt officieel een VZW.

2016: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2015 met Women en Youth U21 (Flore Stappers), Senior (Nico Dumalin) en Leader (Demunter Marina)
WK Voetbal in Salerno (Italië) met deelname van Belgisch team waaronder liefst 6 spelers van onze club die mooi 8e werden en aldus de kwartfinale behaalden.
Flore Stappers wint op WK atletiek (Stara Zagora – Bulgarije) alle categorieën brons op de 100 en zilver op de 200m als belofte! Ze is dan ook topfavoriet voor het EK U23 in het Duitse Karlsruhe. Onze laatste WK medaille was die van Ronny Kramers sinds 1990 op WK Futsal.
KSKD Brugge organiseert het 8th Europees Kampioenschap wielrennen te Brugge op 15 en 16 augustus dat doorgaat in de velodroom Patrick Sercu van “Sport Vlaanderen” sportcentrum. Ook verleent ze haar medewerking aan de tijdrit op 18 augustus in Eeklo en de wegrit op 20 augustus in Sint Jan in Eremo (Sint Laureins)
Ons lokaal “Den Arend” bestaat 25 jaar en dit wordt gevierd op 29/10 met een grootse receptie.

2017: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2016 met Women en Youth U21 (Flore Stappers), Senior (Nico Dumalin en Team.
23th Deaflympics in het Turkse Samsun met als Brugse deelneemster Flore Stappers voor Atletiek in het terug amper 5-koppige Belgische delegatie. Flore was de grootste Belgische medaillehoop sinds 2005 maar een spierscheur na haar zege in de halve finale 100 meter nekte al haar kansen voor een zekere medaille op de 100 en 200 meter!

2018: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2017 met Women (Flore Stappers), Leader (Nico Claerman) en de Fair-Play Cup.
Onze voorzitter Jan Van den Braembussche werd op 24 juni verkozen als 8e Voorzitter Belgian Deaf sport Committee sinds 1922 in een nieuw structuur waaronde liefst 4 leden van onze club in de Raad van Bestuur zetelen.
Dezelfde Jan werd in oktober op het Congres van European Deaf Sport Organization (EDSO) ook verkozen als bestuurder EDSO.
Petanqueafdeling PC Den Arend viert haar 25 jaar bestaan.

2019: KSKD Brugge scoort ook nu terug op de uitreiking Award BDC 2018 met Senne Dierckx in zowel Youth U21 als Men.
Onze petanqueafdeling Sport KSKD Brugge viert haar 25-jarig bestaan met een internationaal tornooi op 8 juni.
Flore Stappers werd de Europese Kampioen van onze club bij de elite op de 200 meter in het Duitse Bochum. Op de 100 meter werd ze 2de op enkel duizendste van een seconde voor goud! Ze werd ook verkozen tot beste atlete van het EK!

2020: 90-jarig bestaan van de club.